GRATIS VERZENDING Nederland en België
NIET GOED GELD TERUG 30 dagen bedenktijd
VOOR 15.00 BESTELD zelfde dag verzonden

Hielspoor, wat is het en hoe komt u er vanaf?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een erg pijnlijke blessure aan de onderkant van uw voet ter hoogte van de hak die zorgt voor pijn onder de hiel. Wanneer de brede pees onder uw voet te veel of verkeerd wordt belast ontstaat er verkalking. Door die verkalking aan het hielbeen kan er onder de hiel een (kleine) uitstulping gevormd worden. Die uitstulping lijkt op een haakje of de sporen aan een cowboylaars. Vandaar ook de typische naam. Op deze plek onder hak zit de pees aan de hiel vast. Het belasten van de peesplaat of de druk op de uitstulping (het hielspoor) zorgt voor pijnklachten.

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris. Dit is een non-bacteriele peesplaatontsteking die meestal ook ontstaat door overbelasting. De pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet raakt dan ontstoken. Omdat dit geen bacteriële ontsteking is heeft antibiotica geen effect op de klachten.

Wat is hielspoor
Hielspoorklachten hoe kom je er van af

Symptomen van hielspoor

Er zijn een aantal klassieke symptomen waaraan u hielspoor herkent. Met name pijn in de ochtend na het opstaan of wanneer u langere tijd stil hebt gezeten. De hiel is dan pijnlijk en voelt vaak stijf aan. Het vervelende van hielspoorklachten is dat ze af lijken te nemen bij beweging. Hierdoor lijkt het verstandig om veel te blijven lopen. Helaas verergert dit vaak de problemen en is juist rust nodig.

De pijn is het ergst wanneer u net de eerste stappen zet na het opstaan of na een pauze op uw werk. Ook kan autorijden pijnlijk zijn. Uw hak rust dan met grotere druk op de vloer om bij het pedaal te kunnen wat pijn kan veroorzaken. Lang stilstaan is vaak erg ongemakkelijk en zorgt voor toename van de pijn en stijfheid in uw voet door stijve spieren.
Hielspoor verloopt bij iedereen anders. Ook kunnen de pijnklachten per dag wisselen. Wanneer u hielspoor vermoed is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren. Doet u dit niet? Dan zullen de pijnklachten gegarandeerd toenemen. De huisarts kan u vertellen of het hielspoor is, fasciitis plantaris (ontsteking van de peesplaat) of toch een andere voetklacht.

Wat voor pijn voelt u bij hielspoor?

Niet iedereen met hielspoor voelt ook pijn. Meestal heeft u last van scherpe felle pijn en stekende pijn. U voelt de steken in uw hak alsof u op een klein steentje stapt. De pijn kan ook uitstralen naar de zijkanten van uw hiel of achillespees. Het kan ook zijn dat de hele onderkant van uw voet pijnlijk is door hielspoor.

De pijn voelt u meestal bij lang staan of lopen. In de ochtend is de pijn vaak het hevigst na het opstaan. Ook wanneer u een tijdje heeft stilgezeten en weer gaat lopen is de pijn vaak heviger. Druk op de hiel verergert de pijn. Dit is met name wanneer u erop drukt of op blote voeten loopt. Een Medisole steunzool of inlegzool kan dan uitkomst bieden. Hiermee verlicht u namelijk de druk op de hiel en kan de blessure tot rust komen om te herstellen.

Hielspoor

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor is een erg vervelend voetprobleem wat meestal voorkomt bij mensen vanaf circa 40 jaar. Artsen denken dat hielspoor ontstaat doordat de pees onder uw voet te hard aan de hiel trekt. Meestal komt dat door overbelasting of verkeerde belasting van uw voet. Verkeerd schoeisel en/of overgewicht spelen vaak een rol bij het ontstaan van hielspoorklachten.

Hielspoor komt vaak voor bij:

  • Mensen die hardlopen.
  • Mensen die veel langdurig stilstaan of juist veel lopen.
  • Mensen die juist heel weinig bewegen of lopen.
  • Mensen met platvoeten of holvoeten.
  • Mensen met een verkorte kuitspier of achillespees.
  • Voeten met overpronatie (naar binnen zakkende voeten)

Kinderen kunnen ook last krijgen van op hielspoor lijkende klachten. Wanneer het om kinderen gaat is hielspoor vrijwel nooit de echte reden achter de pijn. In deze gevallen gaat het vaak om irritatie van de groeischijf die soortgelijke klachten geeft. We noemen dit Morbus Sever, wat staat voor hielpijn bij kinderen.

Diagnose

Soms gaat hielspoor vanzelf over. Een dokter bezoeken is dat ook niet altijd meteen nodig. Met zelfhulp zoals oefeningen en inlegzooltjes kunt u al veel verbetering aanbrengen. Bij twijfel of ernstige pijn kunt u beter wel contact opnemen met uw huisarts. De diagnose van hielspoor wordt vaak gesteld aan de hand van uw verhaal. Een röntgenfoto kan in enkele gevallen de diagnose bevestigen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een echo van uw voet kan gebruikt worden om te zien of de peesplaat is verdikt. Dat kan namelijk een aanwijzing voor hielspoor of peesplaatontsteking zijn.

Oplossing bij hielspoorklachten

Therapie en inlegzolen kunnen voor verlichting van uw pijnklachten zorgen. Hoe meer belasting op uw voet, hoe minder herstel er plaatsvindt. Daardoor blijft hielspoor vaak maanden tot soms jaren doorzeuren. Om hielspoor te behandelen moet u ervoor zorgen dat de pees tot rust kan komen en niet te veel wordt belast. Een steunzool kan in dat geval uitkomst bieden.

Medisole heeft een inlegzool speciaal voor hielspoorklachten ontwikkelt. Met deze zooltjes neemt de steun aan de voet toe en de druk op de hiel af. De zool heeft een dempende werking waardoor lopen comfortabeler wordt. Wanneer dit niet voldoende effect heeft kan een fysiotherapeut u helpen uw looppatroon te verbeteren of met medische tape de druk op de hiel verlichten.
Met een nachtspalk wordt de peesspier gecorrigeerd terwijl u slaapt. De pees krijgt hierdoor geen kans om in te korten en hoeft dus na het opstaan niet opgerekt te worden wat voor pijn zorgt. In combinatie met inlegzolen helpt dit de opstartpijn en pijn tijdens het lopen verminderen.

Inlegzool Medisole hielspoor klachten
Fysiotherapie bij Hielspoorklachten

Overige behandelingen bij hielspoor

Helpen zooltjes, oefeningen en een nachtspalk niet of onvoldoende? Dan kan verdere behandeling noodzakelijk zijn. Een huisarts, fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut kan dan uitkomst bieden.

Fysiotherapie kan helpen uw looppatroon te verbeteren. Ook zal de therapeut u rekoefeningen meegeven om zelf te oefenen. Daarnaast kan de fysiotherapeut shockwave-therapie toepassen. Met shockwave therapie worden schokgolven door de pijnlijk plek gestuurd. De reactie van het weefsel op de schokgolven zou het herstelproces in werking brengen. Er is nog niet genoeg bewijs of dit ook echt helpt. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar deze vrij nieuwe vorm van therapie.
Medicatie is niet echt een behandeling, maar kan wel verlichting bieden. Het neemt de oorzaak niet weg. Soms wordt een corticosteroïde injectie overwogen. Maar tegenwoordig wordt dit steeds minder gedaan omdat het gebruik van cortisonen injecties kan leiden tot complicaties zoals zwakkere spieren en pezen.

Operatie

Een operatie kan worden ingezet als een soort van laatste redmiddel bij aanhoudende hielspoor. Bij deze operaties verwijdert de orthopedisch chirurg verkalking. Ook kan er worden gekozen voor het verlengen van de kuitspier of achillespees. Bij veel mensen met hielspoor blijken die te kort te zijn waardoor er extra veel druk op de hiel komt te staan wat leidt tot overbelasting.

Tot slot

Hielspoor is een vervelend voetprobleem wat veel voorkomt. De beste oplossing bij hielspoor is het dragen van speciale inlegzolen bij hielspoorklachten. Daarnaast kunt u oefeningen doen om het herstel te bevorderen en eventueel een nachtspalk gaan dragen om opstartproblemen te verminderen. Houden de pijnklachten maanden aan, neemt de pijn toe of vertrouwt u het niet? Dan kunt u het beste contact met uw huisarts opnemen. Op deze pagina ontdekt u voor welke andere voetklachten Medisole een oplossing heeft ontwikkeld.

Hielspoor operatie
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00