GRATIS VERZENDING Nederland en België
NIET GOED GELD TERUG 30 dagen bedenktijd
VOOR 15.00 BESTELD zelfde dag verzonden

Achillesklachten Oorzaken symptomen en behandelingsmogelijkheden

Home | Blog | Achillesklachten Oorzaken symptomen en behandelingsmogelijkheden

Achillesklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Deze aandoening kan variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn en beperkingen in de mobiliteit. In dit uitgebreide SEO-artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en diverse behandelingsmogelijkheden voor Achillesklachten. We zullen ook een FAQ (veel gestelde vragen) sectie opnemen om de meest prangende vragen te beantwoorden en waardevolle informatie te verschaffen aan degenen die op zoek zijn naar opheldering over deze veelvoorkomende aandoening.

Oorzaken van Achillesklachten

Om Achillesklachten effectief aan te pakken, is het essentieel om de onderliggende oorzaken te begrijpen. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

1.) Overbelasting

Een van de meest voorkomende oorzaken van Achillesklachten is overbelasting. Herhaalde belasting van de achillespees, zoals bij hardlopen, springen of intensieve sportbeoefening, kan leiden tot overmatige slijtage en pijn.

2.) Slecht Schoeisel

Het dragen van ongeschikt schoeisel kan de kans op Achillesklachten vergroten. Schoenen zonder de juiste demping en ondersteuning kunnen extra druk op de pees uitoefenen.

3.) Voetafwijkingen

Sommige mensen hebben voetafwijkingen, zoals platvoeten of holvoeten, die de belasting op de achillespees verhogen en de kans op klachten vergroten.

4.) Leeftijd

Het verouderingsproces kan de elasticiteit en kracht van de achillespees verminderen, waardoor oudere mensen gevoeliger worden voor deze klachten.

5.) Onvoldoende Opwarming

Het niet goed opwarmen voor fysieke activiteit kan de achillespees kwetsbaar maken voor letsel.

Oorzaken van Achillesklachten

Wat zijn voetproblemen bij diabetes en reuma

Voetklachten komen veelvuldig voor bij diabetes – en reumapatiënten. 

De ‘diabetische voet’ kenmerkt zich onder andere door verkleurde plekken onder de voet, vaak ook koude en minder gevoelige voeten. Deze klachten kunnen ontstaan door verhoogde druk van de schoen of inlegzool. De voet is extreem gevoelig en heeft een verhoogd risico op beschadiging van het weefsel. Doorlopen met deze klachten kan eeltvorming veroorzaken, of nog erger, een voetwond (raadpleeg onmiddellijk uw huisarts). Reumapatiënten worden aanvullend vaak geconfronteerd met pijnlijke gewrichten. Medisole® zorgt voor optimale demping en stabiliteit om deze klachten te verminderen dan wel te voorkomen.

Symptomen van Achillesklachten

Achillesklachten kunnen variëren in ernst, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn: Pijn in de achterkant van de hiel of de kuitspier is een veelvoorkomend symptoom. De pijn kan variëren van een milde doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn.
  • Stijfheid: De achillespees kan stijf aanvoelen, vooral ‘s ochtends of na periodes van inactiviteit.
  • Zwelling: Zwelling in het gebied van de achillespees kan optreden.
  • Moeite met Lopen: Achillesklachten kunnen leiden tot moeite met lopen, rennen en springen.
  • Kraakgeluid: Sommige mensen ervaren een knappend of krakend geluid bij beweging van de achillespees.

Het is van belang te weten dat de ernst van de symptomen afhankelijk is van de onderliggende oorzaak en de individuele gezondheidstoestand.

Diagnose en behandelingsmogelijkheden

Een juiste diagnose is de eerste stap naar effectieve behandeling van Achillesklachten. Het is raadzaam om een zorgverlener, zoals een arts, orthopeed of fysiotherapeut, te raadplegen. De diagnose kan omvatten:

  • Fysiek onderzoek van het getroffen gebied, de achillespees en de enkel.
  • Beeldvormende tests, zoals echografie of MRI-scans, om de ernst van de schade aan de achillespees te beoordelen.
  • Bespreking van medische geschiedenis en symptomen.

Op basis van de diagnose zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder:

1.) Rust

Het verminderen van activiteit en rust nemen is vaak een cruciaal onderdeel van de behandeling. Dit helpt de achillespees te genezen en overbelasting te voorkomen.

2.) IJs en Compressie

Het aanbrengen van ijs en compressie kan de zwelling verminderen en pijn verlichten.

3.) Fysiotherapie

Fysiotherapie omvat oefeningen en technieken om de achillespees te versterken en de flexibiliteit te verbeteren.

4.) Medicijnen

Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.

5.) Orthopedische Hulpmiddelen

Het dragen van hielverhogingen of speciale inlegzolen kan de belasting op de achillespees verminderen en de genezing bevorderen.

6.) Chirurgie

In ernstige gevallen waar andere behandelingen niet effectief zijn, kan chirurgie nodig zijn om beschadigde delen van de achillespees te herstellen.

Medisole corrigeert de verkeerde voetstand
Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor Achillesklachten?

Achillesklachten komen vaak voor bij mensen die herhaaldelijk intense fysieke activiteiten uitvoeren, zoals hardlopen en springen. Leeftijd, voetafwijkingen en slecht schoeisel kunnen ook bijdragen aan het risico.

Kan ik zelf Achillesklachten behandelen?

Hoewel milde Achillesklachten met rust en ijsbehandeling thuis kunnen worden aangepakt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

Zijn inlegzolen nuttig bij de behandeling van Achillesklachten?

Ja, inlegzolen kunnen nuttig zijn bij het verminderen van de belasting op de achillespees en het bieden van extra ondersteuning en demping.

Hoe kan ik de kans op Achillesklachten verminderen?

Het verminderen van overmatige fysieke belasting, het dragen van geschikt schoeisel en het uitvoeren van regelmatige rekoefeningen voor de kuitspieren kan helpen de kans op Achillesklachten te verminderen.

Kan chirurgie de enige oplossing zijn voor ernstige Achillesklachten?

Chirurgie wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Het is belangrijk om alle behandelingsmogelijkheden te verkennen voordat een operatie wordt overwogen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00